Q/A - Söka jobb

Q/A / Permalink / 1
 
Blir så glad varje gång när det trillar in frågor och jag försöker givetvis svara så gott jag kan, utifrån egna upplevelser och erfarenheter.
 
En butik sökte personal och ville att man gärna kom in med cv o personligt brev direkt till butiken, vilket jag gjorde. Så det jag nu undrar över, ska jag vänta och se ifall de hör av sig till mig och erbjuder mig jobbet? Eller ska man höra av sig till de? och isåfall säga vad?
 
Bra!
Det bästa om man har möjlighet är ALLTID att gå in direkt till butiken med CV, skaka hand och presentera sig. För att du inte ska bli en i mängden så är återkoppling alltid något som sticker ut. Behöver inte vara en novell (du har ju redan lämnat CV + personligt brev) utan bara något casual i stil med "Hej, är som sagt väldigt intresserad av den här tjänsten och skulle önska att få komma in på en liten intervju om det är möjligt. För att berätta mer om mig själv och visa vem jag är." Jag vet inte om de sa när du skulle få höra något, om inte kan du fråga det i samma meddelande! Man får ha lite känsla helt enkelt, i vissa fall kanske det finns tillfälle att erbjuda sig att komma in och provjobba. Jag brukar säga att jag körde hundtricket när jag fick mitt första heltidsjobb, förvisso gjorde jag det..skämt och sido. Försök klicka på ett personligt plan - det är bra både för att få en egen känsla för arbetsplatsen men också för att arbetsgivaren ska känna att de vill ha en person som du i sin besättning. 
 
Under alla år jag jobbat har jag sett så OTROLIGT många CV:n som slängts rakt ner i papperskorgen. Min erfarenhet är: Gör man inte ett intryck så hamnar man i papperskorgen (eller i en hög med andra CV:n som de aldrig orkar titta igenom). Kanske låter helt obefogat men, i synnerhet, inom handels kommer det in CV:n var och varannan dag. Den värsta sorten är den som kommer in med en plastficka full av CV - visar direkt på att personen går runt och delar ut till alla arbetsplatser och det vill ju inte arbetsgivaren se. I en butik vill man ha en människa som är framåt och därför kan personlighet många gånger gå framför kompetens - tryck på varför just du skulle passa i just den här butiken.
 
Slutligen, några konkreta tips:
  • Om du inte talat med chefen/den som tillsätter tjänsten - gör det!
  • Be om deras tid, en pratstund/intervju - då får du chansen att klicka med din arbetsgivare och de får en bättre bild av dig som person, visar att du är framåt och verkligen vill ha jobbet.
  • Var inte för påträngande, ha respekt för dig själv och din arbetsgivare.
  • Var dig själv, låt dem lära känna dig och visa att du vill!
  • Ge dem en anledning att tänka på dig en extra gång.
#1 - - Emma:

TACK!! Uppskattar verkligen att höra dina åsikter/erfarenheter :)

Dock undrar jag, de sa inget när jag skulle få höra något, så hur länge ska jag låta det gå innan jag hör av mig? Vill ju inte vara för på men samtidigt inte låta det gå för länge så att de sätter tjänsten åt någon annan.

Svar: Det bästa är nog att fråga dem när du kan förvänta dig att få beskedet, då kan du slappna av och bara vänta :)
Kram, Sandra
Sandra Vikström

Till top