Q/A - Söka jobb

Q/A / Permalink / 1
 
Blir så glad varje gång när det trillar in frågor och jag försöker givetvis svara så gott jag kan, utifrån egna upplevelser och erfarenheter.
 
En butik sökte personal och ville att man gärna kom in med cv o personligt brev direkt till butiken, vilket jag gjorde. Så det jag nu undrar över, ska jag vänta och se ifall de hör av sig till mig och erbjuder mig jobbet? Eller ska man höra av sig till de? och isåfall säga vad?
 
Bra!
Det bästa om man har möjlighet är ALLTID att gå in direkt till butiken med CV, skaka hand och presentera sig. För att du inte ska bli en i mängden så är återkoppling alltid något som sticker ut. Behöver inte vara en novell (du har ju redan lämnat CV + personligt brev) utan bara något casual i stil med "Hej, är som sagt väldigt intresserad av den här tjänsten och skulle önska att få komma in på en liten intervju om det är möjligt. För att berätta mer om mig själv och visa vem jag är." Jag vet inte om de sa när du skulle få höra något, om inte kan du fråga det i samma meddelande! Man får ha lite känsla helt enkelt, i vissa fall kanske det finns tillfälle att erbjuda sig att komma in och provjobba. Jag brukar säga att jag körde hundtricket när jag fick mitt första heltidsjobb, förvisso gjorde jag det..skämt och sido. Försök klicka på ett personligt plan - det är bra både för att få en egen känsla för arbetsplatsen men också för att arbetsgivaren ska känna att de vill ha en person som du i sin besättning. 
 
Under alla år jag jobbat har jag sett så OTROLIGT många CV:n som slängts rakt ner i papperskorgen. Min erfarenhet är: Gör man inte ett intryck så hamnar man i papperskorgen (eller i en hög med andra CV:n som de aldrig orkar titta igenom). Kanske låter helt obefogat men, i synnerhet, inom handels kommer det in CV:n var och varannan dag. Den värsta sorten är den som kommer in med en plastficka full av CV - visar direkt på att personen går runt och delar ut till alla arbetsplatser och det vill ju inte arbetsgivaren se. I en butik vill man ha en människa som är framåt och därför kan personlighet många gånger gå framför kompetens - tryck på varför just du skulle passa i just den här butiken.
 
Slutligen, några konkreta tips:
  • Om du inte talat med chefen/den som tillsätter tjänsten - gör det!
  • Be om deras tid, en pratstund/intervju - då får du chansen att klicka med din arbetsgivare och de får en bättre bild av dig som person, visar att du är framåt och verkligen vill ha jobbet.
  • Var inte för påträngande, ha respekt för dig själv och din arbetsgivare.
  • Var dig själv, låt dem lära känna dig och visa att du vill!
  • Ge dem en anledning att tänka på dig en extra gång.

Confidence is not "they will like me", Confidence is "I'll be fine if they don't"

/ Permalink / 2
 
Efter varje arbetsintervju jag är på - lär jag mig mer om mig själv. Jag blir mer och mer säker på hur jag är som person när jag måste beskriva det högt. Jag vet vilken person jag är i grupp och i stora drag vet jag vad jag vill karriärsmässigt. 
 
Igår kom beskedet, idag skrev jag på alla papper och nu är jag alltså anställd som rådgivare på bank! Jag är förvånad och förvirrad. Tusen TACK mamma pch pappa för att jag fick talet och framåtandan med mig. 
 
Hade, innan beskedet, gått igenom intervjun i huvudet flera gånger och också tillsammans med mina föräldrar via telefon. Jag ville verkligen ha jobbet. Nu när det var så nära kändes det mer än någonsin. Tar jag mig inte in nu så kommer jag aldrig göra det, kändes det som. Tänk att de aktivt sökt upp just mig! Det gav mig givetvis förhoppningar samtidigt som jag vet hur snabbt det går att sticka hål på en sådan bubbla. 
 
Och nu sitter jag här med ett härligt (lite obehagligt) lugn i kroppen. Jag är inte van att allting känns så stabilt helt plötsligt. Från att ha jagat extratider inom handelsbranschen så många år och hoppat mellan olika extrajobb till att plötsligt ha en fast punkt med ett fast schema måndag till fredag. Det betyder inte att jag nöjt mig utan att en ny dörr öppnats med ännu fler möjligheter. Jag vet redan nu att det här kommer vara avgörande för hösten, våren, nästa sommar och förmodligen tiden efter det - om jag vill. DET känns helt sjukt. 

Intervju och shopping

/ Permalink / 0
 
Idag började jag dagen med en arbetsintervju som jag inte väntat mig. Även om det inte leder någonstans känns det roligt att veta att man någonstans gjort avtryck. Det är längesen jag kontaktade arbetsplatsen, visste att det redan tillsatt alla tjänster, men bad om att få träffas ändå. Något som visade vara ett bra beslut. Igår traskade chefen in på min pojkväns jobb ( ! ), på jakt efter mitt telefonnummer. Och bara en sådan sak, att jag vet att de varken har mitt CV eller andra kontaktuppgifter och att de ändå efterlyser mig - då måste jag ju ändå finnas i tankegångarna. Jag vet att det är svårt att ta sig in på ett sådant företag utan att man känner någon som känner någon, kalla det småstad eller svågerpolitik men det ÄR svårare när man inte har en väg in. På många arbetsplatser är det också svårt att veta vem man ska kontakta - om det ens går att kontakta någon då många arbetsplatser idag har en egen plattform där man får registrera sitt CV. Jag har så svårt för sånt, alla mina jobb har jag fått genom att gå till företaget och presentera mig, ta i hand och berätta om mig själv - med eller utan CV - och INGEN har någonsin tittat på mina fina betyg som jag slitit för. Däremot är det många som tycker att jag hunnit med mycket, många som tycker att jag har bra arbetslivserfarenhet, så idag skulle jag säga till alla (vare sig du går på högstadiet, gymnasiet eller universitetet) att extrajobba. Jag har själv extrajobbat sedan jag gick i 8:an på högstadiet och idag har jag det att tacka för! Även om mina utbildningar också visar på en ambitiös person. Och som min pappa säger "Det är alltid lättare att anställa en person som redan har jobb, för då vet arbetsgivaren att det är fler som vill ha samma person".
 
Just jobb denna vår har varit sjukt otajmat för mig. Mycket har handlat om skolan och mina tankar snurrar hela tiden runt saker jag vill göra. Praktik i höst eller nästa vår, jobba, utlandsstudier, extrakurser - valen är många och tiden är knapp. Hur ska man ens veta vad man vill med livet? Jag har nästan slutat försöka förutspå för saker verkar lösa sig av sig självt och det enda leder till det andra, utan att jag kan kontrollera det.
 
Efter intervjun gick jag på stan och shoppade och åt lunch med A. Har behövt gå på stan i flera dager men kommer alltid annat i vägen. Unnade mig ett par nya solisar, köpte en ny större almanacka (trodde att jag var smart som köpte en mini-almanacka tidigare men det funkar inte för mig), present till min fina vän som fyllt år, småsaker till skola och hem samt en massa halstabletter då jag varje morgon vaknar upp med en motorsåg i halsen. Mötte upp lisa och drack en kaffe - alltid lika trevligt! Sedan mötte jag upp A igen för att åka till en kille som köper in gigantiska växter från utlandet. Vi har nämligen köpt växter från honom förut och nu hade han fler han ville bli av med. Tycker det är så fint att inreda med stora träd och andra slags växter som står på golvet. 
 
 
 
 
Till top